Siz Hala Burda Mısınız?

Sevgili ziyaretçilerimiz bu sitede yer alan tüm yazılarımız yeni adresimizde. Üstelik yeni bir sürü güzel konu yayınlandı. Hadi diğer tarafa gelin. www.biryastikta.org

2 Eylül 2009 Çarşamba

Bunları yiyin mutlu olun


Amerikan televizyonu ABC News'ün internet sitesinde yayınlanan bir araştırmada, insanın ruh halini iyileştiren besinler ele alındı.

Depresyon ve obezite gibi sorunlarla mücadelede beslenme tarzının değiştirilmesinin etkili olduğunu, ancak her gıdanın farklı bireylerde farklı etkiler yaratabileceğini vurgulayan uzmanların önerdiği 10 besin şöyle:

Somon Balığı: İçeriğindeki Omega 3 yağ asidi sayesinde, beyin, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin üretiyor. Somon dışında, uskumru ve sardalye gibi diğer yağlı balıklar da benzer etkiye sahip.

Süt: Kalsiyum ve triptofan açısından zengin. Kemik gelişimine katkıda bulunmasının yanısıra, sinirleri gevşetiyor, stres ve anksiyeteyi azaltıyor.

Kahve: Kafein ile uyarıcı etki yapıyor, mutluluk ve "öfori" duyguları yaratıyor. Ancak aşırı miktarda tüketildiğinde depresyon ve yorgunluk nedeni oluyor.

Çikolata: Özellikle "bitter" çikolata insanı mutlu ediyor. Polifenol sayesinde bilişsel faaliyet gelişiyor, feniletilamin ise konsantrasyon artırıp beynin keyif merkezini uyarıyor. Seksle benzer bir etkiye sahip.

Alkol: Az miktarda alındığında yatıştırıcı etkisi var. Ancak bol tüketildiğinde tam tersine depresif etki yapıyor.

Brezilya Fındığı: Güney Afrika'ya özgü bu fındık türünde bol miktarda selenyum var. Bu mineral insanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlıyor ve depresyonu önlüyor. Ayrıca sinirleri gevşetirken dikkati toparlayan B vitamini, magnezyum ve çinko da bolca var.

Peyniraltı Suyu: Peynirin yan ürünü olan kesilmiş süt suyunda bolca triptofan bulunuyor. Bu amino asit de serotonin üretiminde kilit önemde.

Ispanak: Anksiyete ve depresyona karşı etkili birçok mineral barındırıyor.

0 yorum:

Bu Yazılarımıza Göz Atın
Blog Widget by LinkWithin

Special design for BIR YASTIKTA . Designed by GeCe