Siz Hala Burda Mısınız?

Sevgili ziyaretçilerimiz bu sitede yer alan tüm yazılarımız yeni adresimizde. Üstelik yeni bir sürü güzel konu yayınlandı. Hadi diğer tarafa gelin. www.biryastikta.org

13 Ağustos 2010 Cuma

İki Bayram Arası Düğün Yapılmaz Mı?


Resmi tıklayıp büyüterek okuyabilirsiniz.

Yıllardır iki bayram arası düğün yapılmaz diye biliyoruz, bu inanç cahiliye döneminden kalmış bir batıl inançmış. Ancak ben özellikle bizim geleneklerimizde bayramlarda masrafların çok fazla olması sebebiyle iki bayram arasında masrafları daha da arttırmamak için böyle bir alışkanlık olduğu kanısındayım. Ancak dini açıdan bir mazeret yokmuş. Diğer yandan artık geleneklerimizi de ekonomik şartlar yüzünden tam anlamıyla yapamıyoruz.

Halk arasında konuşulan bazı meseleler yarım ve yanlış anlaşılmıştır. Bunlardan birisi de "İki bayram arasında düğün yapılmaz, nikâh kıyılmaz" düşüncesidir.

Şartlar ve imkânlar hazır olduğu zaman senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, evlenilebilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur. "Nikâh şu gün caiz olur, şu gün caiz olmaz" diye bir şart yoktur.

Bu meselenin aslına gelince, hâdise şudur: Bilindiği üzere, Ramazan ve Kurban gibi yıllık iki bayramımızın yanında bir de haftalık bayramımız vardır. O da Cuma günü. Yani Ramazan veya Kurban Bayramı Cuma gününe rast gelir, düğün de bugünlerde yapılırsa; bu arada nikâh kıyma ile meşgul olunur da Cuma namazına yetişememe gibi bir tehlike baş gösterirse o saat içinde nikâh kıymak caiz olmaz.
Çünkü bu saat içinde nikâhla meşgul olmak farz-ı ayn olan bir ibâdetin terkine sebep olmaktadır. Hayır yapalım derken, şerre sebebiyet verilmektedir.

Fakat böyle bir sıkışıklığa meydan verilmeden Cuma namazından bir müddet önce veya namaz kılındıktan sonra nikâh kıyılırsa pekâlâ olur, bir mahzur da kalmaz.

Zaten böyle bir hal de pek vuku bulmamaktadır."İki bayram arasında nikâh olmaz" sözünün bâtıl da olsa târihî bir geçmişi vardır. Bilhassa bu inanç Islâmdan önceki Cahiliye Arapları arasında yaygındı. Onlar Ramazan'dan sonra başlayan Şevval ayında evlenmeyi uğursuz sayar, düğünlerini başka bir tarihte yaparlardı. Her Cahiliye âdetinde olduğu gibi, bu âdeti de bizzat Peygamber Efendimiz yıkmış, geçersiz kılmıştır. Resul-i Ekrem Efendimiz Hz. Âişe validemizle Şevval ayında nişanlanmış, üç sene sonra da yine Şevval ayında evlenmiştir. Böylece iki bayram arası olan Şevval ayında düğün yapmak ve nikâh kıymak sünnet olmuştur.(Müslim, Nikâh: 73)

Kaynak : Mehmet Paksu, Kadın, Aile, Hayat, Nesil Yayınları


3 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

benim düğünümde iki bayram arası oldu yani ramazanla kurban arası ..Ama dediğiniz gibi o iki bayram hadisesi aynen açıkladığınız gibi yanlış anlaışma sonucu ramaznla kurban arasına denk getiriyorlar malesef

havlu-dantel dedi ki...

Dini kıldan ince kılıçtan keskin gösterenler var ya, hani her film de bir sahtekar hoca tiplemesi yazanlar, onlar sever böyle safsataları, gülerler insanların saf hallarine.

ağaçlara çaput asanlar, türbelere kağıttan beşik, araba, ev yapanlar, hangi birini söyleyeyim ki...

O kadar çok hurafeyle inanarak yaşıyoruz ki, zaten dinimizi de takvim yapraklarından okuyarak öğreneye çalışıyoruz.

Hayırlı ramazanlar...

Adsız dedi ki...

için rahatladı ama bakalım bizimki ne zaman olacak? hep merak eder dururdum araştırmaya fırsat bulamazken iyi oldu. teşekkürler canım. :) bu arada adsız yorum yazmak zorunda kaldım kendi ismini hala değiştiremedim. o isimle gözükmek istemiyorum.

Bu Yazılarımıza Göz Atın
Blog Widget by LinkWithin

Special design for BIR YASTIKTA . Designed by GeCe