Siz Hala Burda Mısınız?

Sevgili ziyaretçilerimiz bu sitede yer alan tüm yazılarımız yeni adresimizde. Üstelik yeni bir sürü güzel konu yayınlandı. Hadi diğer tarafa gelin. www.biryastikta.org

20 Eylül 2010 Pazartesi

Kemik Erimesine 15 dk. Güneş Banyosu Yeter


Osteoporoz ve D vitamini eksikliği bilgi düzeyi” araştırması, her 3 kadından sadece birinin D vitamini aldığını düşündüğünü ortaya koydu.

İSTANBUL - “D vitamini açısından en önemli kaynak güneş. Ancak bundan yeterli düzeyde yararlanamıyoruz” diyen Prof. Dr. Merih Sarıdoğan, “günlük D vitamini ihtiyacını tek başına besinlerden karşılamak da mümkün değil. Bunun için haftada, ya 117 dilim tam yağlı beyaz peynir, ya 14 porsiyon sardalye, ya 140 yumurta ya da 52,5 litre süt tüketmek lazım” uyarısında bulundu.

Türkiye Osteoporoz Derneği tarafından yaptırtılan araştırma sonuçlarının açıklandığı Hyatt Regency Otel’deki toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Merih Sarıdoğan, “sinsi hırsız” olarak tanımlanan osteoporozun en fazla omurga, kalça ve el bileğinde kırıklara yol açtığını söyledi.

Sarıdoğan, 50 yaş üzeri her 3 ve her 8 erkekten birinde osteoporoz görüldüğünü ve her 30 saniyede de buna bağlı kırık meydana geldiğini anlattı.

Kadınlarda 50 yaş sonrası kalça kırığından ölüm riskinin yüzde 2,8 oranında olduğuna işaret eden Sarıdoğan, ilaç tedavisinde en başta kalsiyum ve D vitamini takviyesinin geldiğini söyledi.

Yüzde 70’i doğal besinlerle karşılanabilen kalsiyumun emilimi için D vitamininin gerekli olduğunu belirten Sarıdoğan, şu bilgileri verdi:
“D vitamini açısından en önemli kaynak güneş. Ancak bundan yeterli düzeyde yararlanamıyoruz. Günde en az 15 dakika yüz, kol ve ellerin direkt güneş ışığına maruz kalması gerekir. Günlük D vitamini ihtiyacını tek başına besinlerden karşılamak da mümkün değil. Bunun için haftada ya 117 dilim tam yağlı beyaz peynir, ya 14 porsiyon sardalye, ya 140 yumurta ya da 52,5 litre süt tüketmek lazım. Bunu da tüketemeyeceğimize göre, dışardan takviye almakta yarar var. Ancak bunun için mutlaka hekime başvurmak gerekir. Türkiye dahil 5 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, genel olarak toplumlarda D vitamini eksikliği yüzde 63,9 oranında. Bu oran ülkemizde ise yüzde 76,7. Bu güneşe az maruz kalma, beslenme, genetik farklılık ve dini nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.”

Sarıdoğan, D vitamini eksikliğinin çocuklarda raşitizm, yaşlılarda ise osteoporozda kırık riskini artırdığına işaret ederek, yeterli düzeyde alınması halinde kas gücünü toparlayarak düşmeyi dolayısıyla da kırıkları önlediğini vurguladı.

KADINLARIN YÜZDE 43’Ü GÜNEŞTEN YARARLANMIYOR
Araştırma, 13 ilde, 40-64 yaş arası 216 kadınla gerçekleştirildi. Çalışmaya katılanların yarısına yakını D vitamini eksikliğinin nelere yol açtığını bilmediğini belirtirken, 3 kadından sadece biri yeterli düzeyde bu vitamini aldığını düşündüğünü ifade etti.

Yine her 3 kadından biri D vitamini eksikliğini giderme yollarını bilmediğini söyledi.

Araştırma, güneş ışınlarından da yeterince yararlanılmadığını ortaya koydu. Buna göre, katılımcıların yüzde 43’ünün yazın, yüzde 56’sının da kışın güneş ışığından yeterince yararlanmadığı tespit edildi.

0 yorum:

Bu Yazılarımıza Göz Atın
Blog Widget by LinkWithin

Special design for BIR YASTIKTA . Designed by GeCe