Siz Hala Burda Mısınız?

Sevgili ziyaretçilerimiz bu sitede yer alan tüm yazılarımız yeni adresimizde. Üstelik yeni bir sürü güzel konu yayınlandı. Hadi diğer tarafa gelin. www.biryastikta.org

1 Eylül 2010 Çarşamba

İlk cinsel ilişki sonrası balayında havuza dikkat!

Yakında evlenecek olan arkadaşım, elbette her gelinin istediği gibi, balayının tadını çıkarma hayalleri kuruyor. Doğrusu yoğun bir hazırlık dönemi ardından bu süreç ilaç gibi geecektir. Kendisiyle konusurken, daha önce duymuş olduğum mevzuyu hatırlattım. Aşağıda ise bu konudaki araştırma sonucu yazıyor. Elbette kesin risklidir diye birşey yok, hatta toplumda bu konunun hiç farkında olmayan ve sonrasında hiç bir sorunu olmamış kişiler de var. Ancak çevremde böyle şikayeti olanları da duydum. Her ihtimale karşı dikkatli olmakta fayda var.

Çiftler ilk kez cinsel ilişki yaşayacaklarsa, havuza ve denize girerken dikkat etmeliler.

Yeni evli çiftlerin balayında deniz ya da havuzun bulunduğu ortamları tercih ettiğini belirten Doç. Dr. Gürkan Zorlu, uyarıyor: "Çiftler ilk kez cinsel ilişki yaşayacaklarsa, havuza ve denize girerken dikkat etmeliler. Çünkü mikrop kapıyorlar ve özellikle kadınlar bu dönemde; vajinal akıntı, sistit, yanma ya da idrara sık çıkmaktan şikayet ediyorlar"

Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gürkan Zorlu, yaz aylarında sık görülen havuz enfeksiyonlarını kadın sağlığı ve hastalıkları açısından değerlendirdi.

Soğuk suyun kadın hastalıkları yönünden bir zararı var mıdır?

Kadınlarda soğuk suyun olumsuz etkisi erkeklere göre daha azdır. Çünkü erkeklerde testisler yüzeye daha yakındır ve etkilenme riski daha yüksektir. Kadınlarda ise yumurtalıklar karnın içerisinde olduğu için daha az etkilenir.

Soğuk su, sistit yapar mı?

Ayaklardan soğuk almaya bağlı olarak veya ıslak mayo kullanımı sonucunda kadınlarda sistit görülebilir. Soğuğun vajinal bölgedeki fizyolojik etkisi, aynı elde ve ayaktaki soğukluk etkisi gibidir. Eller ve ayaklar soğuktan etkilendiğinde nasıl büzüşürse, genital bölge için de bu durum geçerlidir.

Sistit kalıcı olur mu? Böbreklere zarar verir mi?

Kadınlarda en çok akut sistit görülmektedir. Bu, tedavisi mümkün olan ve kısa sürede olumlu sonuç alınabilen bir sistit formudur. Ancak iyi tedavi edilmediğinde böbrek sorunları ortaya çıkabilir. Örneğin; kişinin anatomik yapısında bir yatkınlık varsa, böbrekten gelen ve 'üreter' denilen idrar toplama kanalının idrar kesesine girişindeki anatomik bozukluk, idrarın geri kaçmasına neden olabilir. Böyle bir durumda böbrek yolları enfeksiyonu ortaya çıkabilir.

Balayında nelere dikkat etmeli?

Bu durumda balayından önce cinsel ilişkiye girmeyen ve balayından önce seks hayatı olan kişileri, ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Çiftler bakire değillerse, balayında yaşanacak cinsel ilişkinin sadece sıklığı önemlidir. Halbuki bakire evliliklerde 'balayı sistiti' olarak bilinen 'sistitizm' bulgularının esas oluşma sebebi mekanik sürtünmedir. Çiftler, bu sürtünmeyi ne kadar azaltırsa sistitin oluşma etkisi o kadar azalır. Balayının genellikle yaz aylarında olması, denizi ve havuzu olan mekanların sıklıkla tercih edilmesi, kadının vajen florasını bozacak niteliktedir.

Sistit kadınlarda ne gibi etkiler gösterir?

Kadınlarda sistitle birlikte; vajinal akıntı, yanma, idrara sık çıkma ve az yapma, bazen yaparken yanma ortaya çıkar. Yine de çiftler, balayında cinsel ilişkilerini bu korkularla sınırlamamalı, cinsellik ile ilgili bir uzmana danışmalıdır.

Sistit ile kısırlığın bir ilişkisi var mı?

Sistitle kısırlığın bir ilişkisi yoktur. Ancak sistite neden olabilen 'vulvo-vajinit' denilen vulva ve vajen enfeksiyonlarının bazı tipleri, vücudun o bölgesindeki floraya yerleşmiş olan mikrobik ajanları etkiler. Böylece vücut dengesi bozulur. 'Vulvovajinit', halk arasında yoğun kokulu akıntı şikayetleri olan vajen hastalığıdır. Bu eğer bebeğin barınak olarak kullandığı rahmin iç dokusuna yani endometriuma veya tüplere hasar verirse, yumurtaların geçtiği kanalları etkilerse o zaman kısırlığa neden olabilir.

Bikini değiştirmek enfeksiyon açısından çözüm mü?

Islak mayo ile durmamak hem rahatlık hem de sağlık için önemlidir. Bu durum, enfeksiyonları engeller. Bikini alırken başka biri tarafından giyilmiş olmamasına da dikkat edin.

Havuzdan HPV kapılır mı? Havuz suyu siğillere yol açar mı?

Havuz enfeksiyonları, HPV (Human Papilloma Virus) halk arasında 'siğil' ve 'et beni' olarak adlandırılan lezyonlara neden olur. Bu siğil tarzı genital HPV enfeksiyonları, çok düşük oranlarda kanserle ilişkilidir. Yapısı ve boyutları değişken olabilir. Genelde çok büyümez ve bölgesel etkileri dışında büyük zararlara yol açmaz. Bazı durumlarda ise karnabahar şeklinde büyür. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Aslında tedavisi basit ve mümkün olan HPV, genellikle aktif seks yaşamı olan kişilerin taşıdığı viral enfeksiyonun yıllar içerisinde başka bir bedene aktarılması ile yayılır.

HPV'den korunmak için neler yapılmalıdır?

Kendi havlunuzu kullanın. Şezlong kullanırken üzerine mutlaka başka bir havlu örtün. HPV, temas olmadan bulaşmaz. Gerek direkt gerekse dolaylı temasın önüne geçerseniz, HPV'nin bulaşma riski azalır. Prezervatif, mekanik korunma sağlar. Ancak sadece kullanıldığı bölgeyi korur. Korunmadan veya farklı yollardan gerçekleşen birleşmeler, her zaman risk altındadır.

Doğum kontrol haplarının sıcaklarla bir ilişkisi var mı? Ne kadar kullanılabilir?

Yazın sıcak havalarda kullanılan doğum kontrol haplarının ve ertesi gün haplarının yan etkilerinden kurtulmak ya da bu etkileri en aza indirmek için; sigara içmemek, bol su tüketmek ve egzersiz yapmak gerekir. Bu temel önlemler ile ilaçların sebep olduğu bulantı ve mide bağırsak rahatsızlıklarının önüne geçilebilir.

Soğuk su, doğurganlığı olumsuz yönde etkiler mi?

Bu durum oluşabilecek vajinal enfeksiyonun derecesi, rahim ve yumurtalıkların bu enfeksiyondan ne kadar etkilendiği ile doğru orantılıdır. Normalde vajinal enfeksiyonun doğurganlığa etkisi düşüktür. Aslında ıslak mayo kullanımı, ayaklarını üşütme gibi durumlar direkt olarak doğurganlık oranını belirleyecek ölçütler değildir.

Havuz suyundaki fazla klor, enfeksiyona neden olur mu?

Klor, kimyasal bir maddedir ve fazlası vücut dengesini bozacak niteliktedir. Hijyen açısından belli standartların üstüne çıkan klor miktarı, vajinanın da kimyasal dengesini bozarak enfeksiyona açık hale getirebilir. Çünkü; vajina kendi kendini koruyabilecek birden çok mikroorganizmanın oluşturduğu dengeli floral bir yapıya sahiptir. Bunlara dışarıdan kimyasal bir maddenin müdahil olması savunma sistemini etkiyerek enfeksiyonlara neden olur.

Havuz mu deniz mi?

Havuz durağan su olduğu için bakterilerin çoğalmasına olanak sağlar. Havuz ne kadar hijyenik olursa olsun, enfeksiyon açısından denizden daha riskli. Bu yüzden havuza veya denize girerken özellikle bazı kurallara dikkat etmek gerekir:

Mümkün olduğunca su yutmamaya özen gösterin.
Deniz gözlüğü kullanın.
Havuzdan ve denizden çıktığınızda hemen mayonuzu değiştirin. Mayo tamamen kuruduktan sonra tekrar giyin.
Mayo kumaşının özelliği ne olursa olsun değiştirilmediğinde enfeksiyon riski, değiştiren kişiye oranla fazladır.
Başkasının havlusunu kesinlikle kullanmayın.
Şezlong kullanırken, mevcut örtünün üzerine başka bir havlu örtün ve o havluyu kesinlikle kurulanmak için kullanmayın. Çünkü şezlongda var olan bir enfeksiyonun bulaşma riski çok yüksektir.

Regl tarihinin sıcak ile birlikte değişmesi normal mi? Geciktirici kullanılmalı mı?

Adet döngüsünün sıcakla ya da soğukla ilgisi yok. Sıcağın ya da soğuğun hormonlara etkisi var. Bu hormonal örgü eğer etkilenirse, adetlerde de sapmalar olabilir. Bu nedenle bazı hastalarda senede bir veya iki kez adet dönemi gecikebilir ya da kanama erken olabilir. Bu tamamen hormonal yapının kişideki etkisiyle ilgilidir. Örneğin; derin üzüntü veya kronik yıkıcı hastalıklar, hormon dengesini alt-üst ettiğinden bazı kişilerde 2-3 ay adet görmeme durumu ortaya çıkabilir. Geciktiriciler konusu ayrı bir önem arz eder. Önemli olan kadının adet döneminin başına ya da sonuna yakın olmasıdır. Ayrıca kaç gün geciktirmek istendiği de önemlidir. Buna göre yöntem seçilir. Yeterli dozlarda kullanılırsa, bir sakınca yaratmaz.

Soğuk su, doğurganlığı olumsuz yönde etkiler mi?

Bu durum oluşabilecek vajinal enfeksiyonun derecesi, rahim ve yumurtalıkların bu enfeksiyondan ne kadar etkilendiği ile doğru orantılıdır. Normalde vajinal enfeksiyonun doğurganlığa etkisi düşüktür. Aslında ıslak mayo kullanımı, ayaklarını üşütme gibi durumlar direkt olarak doğurganlık oranını belirleyecek ölçütler değildir.

Havuz suyundaki fazla klor, enfeksiyona neden olur mu?

Klor, kimyasal bir maddedir ve fazlası vücut dengesini bozacak niteliktedir. Hijyen açısından belli standartların üstüne çıkan klor miktarı, vajinanın da kimyasal dengesini bozarak enfeksiyona açık hale getirebilir. Çünkü; vajina kendi kendini koruyabilecek birden çok mikroorganizmanın oluşturduğu dengeli floral bir yapıya sahiptir. Bunlara dışarıdan kimyasal bir maddenin müdahil olması savunma sistemini etkiyerek enfeksiyonlara neden olur.
Sabah / Esra Tüzün

1 yorum:

Adsız dedi ki...

canım teşekkürler bu yararlı bilgi için. hala kimliksizim ben nes. :)

Bu Yazılarımıza Göz Atın
Blog Widget by LinkWithin

Special design for BIR YASTIKTA . Designed by GeCe