Tüm sevenlerimizin bayramını kutluyoruz.
Bayramda nişanlı olanlar için adetlerimiz ne şekilde imiş bakalım.
Nişanla düğün arasına Ramazan Bayramı girdiği takdirde oğlan evi tarafından kız evine kına, yazma, ayakkabı, çerez v.s. gönderilir. Kurban Bayramı'nda ise kız tarafına kurbanlık koç gönderilir. Çünkü kız nişanda birçok altına sahip olmuştur. Bu altınlar kızla beraber oğlan evine geleceğine göre, bu altınlara düşen kurbanı almakta oğlan evine düşer. Düğünden sonraki ilk dini bayram ziyaretinde de kız evi, kızlarına bir ayakkabı veya terlik, damatlarına da gömlek, kravat gibi hediyeler verirler. (Kayseri Yöresi)
Nişanlılık dönemi Ramazan Bayramı'na rastlarsa, erkek tarafından kız tarafına bayramlıklar gider. Şayet Kurban Bayramı olursa kız adına kesilecek kurban erkek tarafından götürülür. Kesilecek kurbanı erkek tarafı çok özen göstererek seçer ve kurbanın başına ve sırtına kına yakar, gelin telleri ile süsler.(Sakarya yöresi)
Eminim her yöreye ait benzer gelenekler mevcut. Akşam geleneklerimizi yaşatma adına bu site içinde bir bölüm oluşturup, sizlerin katkılarıyla zenginleştirme fikri gelmişti aklıma. Ancak biraz önceki araştırmalarım sonucu harika bir siteye rasladım. Adetler.net neredeyse tüm illerimze ait adetlerimizin sıralandığı bir arşiv hazırlamış. Ve buraya isteyen kişiler katkı yapabiliyor. Doğrusu hem zenginliği hem de düşünceleri hoşuma gitti. Tebrik ediyorum kendilerini. Adetlerimiz kimi zaman ailelere maddi külfet getirse de, yıllarca birçok açıdan düşünülmüş, uygulanarak geliştirilmiş olduğu için yararları aşikardır.
İyi bayramlar.
1 yorum:
ıyıbayramlar cnm benım
Yorum Gönder